Església de Sant Pere. Conjunt artístic
(Sant Pere de Vilamajor - Vallès Oriental)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Presbiteri

Església de Sant Pere de Vilamajor - Presbiteri (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Mural de ceràmica del presbiteri (Albert Cubells)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Mural de ceràmica del presbiteri (Albert Cubells) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Porta de l'atri (Josep Plandiura)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Porta de l'atri (Josep Plandiura) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Creu del Presbiteri (Josep Plandiura)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Creu del Presbiteri (Josep Plandiura) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Faristol (Josep Plandiura)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Faristol (Josep Plandiura) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Canelobre del ciri pasqual (Chaume Yoshitaka)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Canelobre del ciri pasqual (Chaume Yoshitaka) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Mobiliari religiós (Josep Plandiura)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Mobiliari religiós (Josep Plandiura) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Mural del Santíssim amb el Sagrari (Raül Galusca)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Mural del Santíssim amb el Sagrari (Raül Galusca) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Mural Meditació sobre l'Apocalipsi  (Kisléghi Nagy Ádám)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Mural Meditació sobre l'Apocalipsi (Kisléghi Nagy Ádám) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Tapa de ceràmica del baptisteri (Glòria Auleda)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Tapa de ceràmica del baptisteri (Glòria Auleda) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Tapís de la capella de Montserrat (Maria Villalba)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Tapís de la capella de Montserrat (Maria Villalba) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Terra de la capella fonda (Albert Cubells)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Terra de la capella fonda (Albert Cubells) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Vitrall (Rossana Tlanesi)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Vitrall (Rossana Tlanesi) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Vitrall a l'escala del cor (Rossana Tlanesi)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Vitrall a l'escala del cor (Rossana Tlanesi) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Vitrall de la sagristia (Rossana Tlanesi)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Vitrall de la sagristia (Rossana Tlanesi) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Rogle de campanes, restaurat

Església de Sant Pere de Vilamajor - Rogle de campanes, restaurat (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Àngel Caigut (Mark Neff)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Àngel Caigut (Mark Neff) (Foto: Albert Esteves, 2023)

Església de Sant Pere de Vilamajor - Llista d'artistes

Església de Sant Pere de Vilamajor - Llista d'artistes (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Interior de l'església de Sant Pere
L'església de Sant Pere de Vilamajor acull nombroses obres d'art contemporani sorgides de les mans d'un bon grapat d'artistes, sota l'impuls del rector Josep Poch, realitzades entre 1986 i 2002. Entre elles podem destacar les següents:
- Mural del presbiteri (Albert Cubells, 1997-99), una al·legoria de Crist i de la història del cristianisme, representada per un estol de dofins, primer desdibuixats, que van emergint de la foscor a la llum, mitjançant un relleu que es va accentuant des d'un extrem a l'altre, on ja regnen en plenitud.
- Porta de l'atri (Josep Plandiura, 2001), amb formes orgàniques, realitzada en acer corten. Té obres relacionades amb aquesta -portes a la transcendència, podríem dir-ne- a les esglésies de Sant Cosme i Sant Damià del Prat, de Santa Coloma de Gramenet i al Museu Diocesà de Barcelona.
- Mobiliari (Josep Plandiura i Enric Miquel): bancs, cadira de la Seu, mesa de l'altar i banquetes.
- Creu del presbiteri (Josep Plandiura, 2002), dissenyada en acer corten, d'un sol traç.
- Faristol (Josep Plandiura), de formes sinuoses, fet també en acer corten.
- Murals del Baptisteri (Raul Galusca), pintor romanès i un estil proper a les icones ortodoxes. Fa les escenes del Tetramorf, el bateig de Crist i la Marededeu amb arcàngels. També va pintar a les esglésies de Sant Antoni de Vilamajor i Sant julià d'Alfou.
- Tapa de la pica baptismal (Glòria Auleda), feta en ceràmica, de 1997.
- Canelobre del ciri pasqual (del japonès Chaume -tal com sona, així el van rebatejar els seus convilatans temporals de Sant Pere, donat el seu difícil nom original-, Yoshitaka), de gust gaudinià, amb caps de drac i altres formes orgàniques.
- Mural de la Capella Fonda (Adam Kisléghi / Marta Chinchilla). Es titula Meditació sobre l'Apocalipsi, on presenta l'inevitable fi del món, deguda a l'acció humana, com és el cas del desastre nuclear de Txernòbil (1986), pintat al lateral dret.
- Terra de la Capella Fonda (Albert Cubells, 1993-94), obra en ceràmica on veiem els signes del zodíac, xifres i una serp -el mal- que es colga per ressorgir del paviment i enroscar-se a la creu de tres claus fins a ascendir pel fresc de Kisléghi.
- Mural del Santíssim (Raül Galusca), pintura sobre tremp que envolta el sagrari. Representa els deixebles d'Emmaús i el de l'esquerra és un autoretrat del pintor.
- Vitralls (Rossana Tlanesi), L'artista mexicana concep la peça de la sagristia com un homenatge a Catalunya. La de l'escala del cor es titula Buscant el sol en la creu. Envoltant el vitrall, romanen malmeses les restes de la pintura mural (Llums i tenebres), feta per l'artista zimbabuesa Olga Thomassa, després d'un esfondrament el 2020. Sota l'escala, es pot veure l'obra d'Elena Arbiol titulada Passatge de l'ànima (2001).
- Tapís de la capella de Montserrat (Maria Villalba). Obra sorgida del taller de l'artista Grau-Garriga, vol representar, mitjançant el contrast de colors, l'antagonisme cel-infern.
- Àngel Caigut (Mark Neff), una escultura de 1996 situada a l'exterior -on havia estat el cementiri vell-, adossada a un mur de la nau.

Alumnes de l'escola Massana van fer una intervenció a l'atri -un mural ple de colors, el qual volia recordar com es decoraven les esglésies en el passat- que va suscitar controvèrsia al poble, fins que es decidí eliminar-ne tot rastre. L'únic detall que hi fa referència és el vitrall interior del damunt de la porta.