Església de Sant Miquel
(Alcanar - Montsià)

Alcanar - Església de Sant Miquel. Altar major

Alcanar - Església de Sant Miquel. Altar major (Foto: Albert Esteves, 2023)

Alcanar - Església de Sant Miquel. Postal antiga

Situació Plaça de Sant Miquel
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici renaixentista construït cap al darrer terç del segle XVI per substituir una església més antiga, documentada des de 1363. Malgrat la seva austeritat, és un temple imponent, amb aspecte de fortificació. De fet, durant les guerres carlines, va ser utilitzada com a fortí. Consta d'una sola nau, coberta amb voltes ogivals estrellades, amb capelles laterals entre els contraforts. Al costat esquerre de la façana s’aixeca un robust campanar de base quadrada i ninetes al cim. Destaca especialment la portalada (vegeu fitxa), relacionada amb el convent i l'església de Sant Domènec, de Tortosa, obra atribuïda al mestre Joan Miquel Anglès, a qui s'atribueix també l'església d'Alcanar. A la restauració de 1993 va aparèixer l’escut d’Alcanar en una clau de les voltes.

Al segle XIX es va ampliar amb una nova capçalera, creuer i cimbori, segons projecte de l'arquitecte Ignasi Jordà, de 1862.