Església de Santa Bàrbara
(Santa Bàrbara - Montsià)

Santa Bàrbara - Església de Santa Bàrbara. Interior (Foto: Ajuntament de Santa Bàrbara)

Santa Bàrbara - Església de Santa Bàrbara. Postal antiga

AutorManuel Sabater Iglesias
Situació Plaça Alcalde Cid i Cid
La primera capella de Santa Bàrbara es va alçar l'any 1758 i, al seu voltant, es va anar formant el primer nucli urbà. Després, l'any 1808, es va construir un nou temple, l'antecedent de l'actual. L'església que ha arribat als nostres dies es va iniciar l'any 1894 i no es va beneir fins a l'any 1903. Llavors encara faltaven part de les voltes, la rosassa i el campanar, que es va acabar l'any 1911. A començament dels anys 50 del segle XX es va ampliar i el 1971 es va arrebossar la façana.

És un edifici de planta rectangular, d'una sola nau, coberta amb volta de canó, amb capelles laterals, reforçada amb contraforts. La façana és molt austera, oberta només amb una rosassa i una porta molt senzilla, amb una motllura de mig punt. El campanar, que té el primer cos integrat a la façana, es ressalta amb l'acabat de maó vist, formant pilastres i mènsules, i unes columnes de capitell modernista. Està coronat amb un terrat amb barana calada. L'interior de l'església està decorat amb pintures de Carles Arola, de l'any 2003.

A les notes històriques de mossèn Josep Arasa s'indica que l'arquitecte que va signar els plànols va ser Manuel Sabaté. Sens dubte es deu referir a Manuel Sabater Iglesias, arquitecte llavors acabat de titular, que seria arquitecte municipal de Tortosa entre 1896 i 1898.