Fàbrica de la Sansa
(Santa Bàrbara - Montsià)

Santa Bàrbara - Fàbrica de la Sansa

Santa Bàrbara - Fàbrica de la Sansa (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. Santa Bàrbara-Tortosa
En aquest indret s'hi van establir els frares mercedaris, que regentaven una enorme finca on hi havia el denominat Hostal dels Frares, a la carretera de Tortosa. Al lloc on ara hi ha la fàbrica, els frares hi tenien dues premses, amb les corresponents moles. Amb la desamortització la finca va passar a mans de Benet Vicente, l'any 1842. A inicis del segle XX va ser adquirida per Jaume Olivé i altres industrials reusencs, que van muntar la fàbrica que tractava la sansa o pinyolada per fer oli. Als anys 20 i 30 era propietat de Josep M. Domingo.

El recinte està format per diferents edificis d'època diversa, al voltant d'un pati, al centre del qual hi ha la xemeneia.