Santa Bàrbara
(Santa Bàrbara - Montsià)

Santa Bàrbara - Carrer Major (Foto: Albert Esteves, 2023)

Santa Bàrbara. Postal antiga

Santa Bàrbara. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. T-331. Km 15
Tot i que conserva vestigis de poblament molt antics, l'origen del poble de Santa Bàrbara es pot situar a mitjan segle XVIII, quan van començar a construir-se les primeres masades destinades a la colonització del territori conegut com les Planes. L'any 1762 ja hi havia 39 famílies, la majoria procedents de Tortosa. D'aquelles primeres masades, totes elles amb els seus molins de giny per a la fabricació d'oli, encara se'n conserven algunes, com la masada de l'Alto, la de Gironet o el molí de Vallès. El nucli urbà es va anar formant al voltant d'una primera capella, dedicada a santa Bàrbara i va anar creixent ràpidament. L'any 1828, el rei Ferran VII va sancionar el reial privilegi que permetia a Santa Bàrbara ser un municipi independent de la Galera.