Torre de la Galera
(La Galera - Montsià)

La Galera - Torre de la Galera

La Galera - Torre de la Galera (Foto: Albert Esteves, 2023)

La Galera - Torre de la Galera (Foto: Lluís Marià Vidal -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1880-1912)

AutorJordi Segura , J.C. Melero (reforma)
Situació Major, 2
Torre de defensa iniciada l'any 1340 i acabada el 1342. Es va construir per defensar el pont que creuava el barranc de la Galera, línia divisòria entre la jurisdicció senyorial de la comanda hospitalera d'Ulldecona i la de la vegueria reial de Tortosa. L'any 1397 es va esfondrar la coberta i no hi ha notícia que es reconstruís fins que, a partir de 1684, es va habilitar com a església. L'espadanya és d'època moderna.

És una construcció feta amb maçoneria, de planta rectangular, distribuïda en tres pisos. Té finestres geminades al primer pis i de mig punt al segon, a més de diverses espitlleres. L'interior es va veure molt modificat amb la transformació de la planta baixa i el primer pis en església. Es va restaurar l'any 1999, amb projecte dels arquitectes Jordi Segura i Joan Carles Melero, amb l'objectiu de fer-la visitable i convertir-la en mirador i espai expositiu.