La Galera
(La Galera - Montsià)

La Galera, des de Godall (Foto: Albert Esteves, 2024)

La Galera. Postal antiga

La Galera. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra-T3311, km 5.500
La vila de la Galera està situada al costat del barranc homònim, travessat per un pont d'origen antic. Va néixer a redós d'una antiga torre medieval, del segle XIV, que a finals del XVII es transformà en església parroquial i que és l'edifici més emblemàtic. Sembla que els primers habitants procedien de Godall, però el poblament s'intensificà quan, l'any 1320, el rei Jaume II va permetre repartir terres entre els nous pobladors i es posava el lloc sota la jurisdicció de Tortosa. La tradició terrissera que caracteritza la vila es va iniciar al segle XVII i s'ha anat mantenint fins a l'actualitat, tot i que està en procés d'extinció. Al poble es pot visitar el Museu Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera, que explica la història i els processos d'aquesta indústria. Pel que fa al nucli urbà, manté moltes cases construïdes durant els primers anys del segle XX.

Antigament, havien format part del terme de la Galera els actuals municipis de Santa Bàrbara i Masdenverge, que es van independitzar el 1828 i el 1857, respectivament.