Palau de la Virreina
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Virreina (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau de la Virreina (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Palau de la Virreina. Escut de la façana

Barcelona - Palau de la Virreina. Escut de la façana (Foto: Pere F. Puigderrajols, 2020)

Barcelona - Palau de la Virreina (Foto: Anònim -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Palau de la Virreina. Façana posterior

Barcelona - Palau de la Virreina. Façana posterior (Foto: Anna Corcoll, 2020)

AutorJosep Ausich Mir / Carles Grau
Situació Rambla, 99
És considerat el millor exponent del barroc aplicat a l'arquitectura civil de Catalunya. Va ser edificat entre 1772 i 1778 com a residència de qui va ser virrei del Perú, Manuel Amat i Junyent i, després de la seva mort, de la seva vídua, motiu pel qual va ser conegut com a palau de la Virreina. La façana principal, reculada en relació amb l'alineació actual de la Rambla, s'estructura simètricament en eixos verticals marcats pels balcons amb el reforç de sis pilastres amb capitell de tipus jònic. Els balcons tenen la barana de forja. Dotze mènsules sostenen una cornisa coronada amb una balustrada amb dotze grans gerros. Hi ha un interessant pati interior amb doble escalinata des d'on es contemplen els grans finestrals dels salons, emmarcats amb pilastres estriades i plafons ricament esculpits.

Manuel Amat i Junyent (Vacarisses, entre 1704-1707 - Barcelona, 1782) era un dels fills menors del marquès de Castellbell. Va ser governador de Xile i virrei del Perú, on va dur a terme una notable obra modernitzadora. La construcció del palau es va dur a terme quan el virrei era encara a Amèrica, on era coneguda la seva relació amb l'actriu criolla Miquita Villegas, coneguda com la Perricholi. Va tornar a Barcelona l'any 1777, amb més de setanta anys, i dos anys després es va casar amb Maria Francesca Fiveller i Bru, a qui triplicava l'edat. Al cap de tres anys el virrei va morir i la vídua va romandre al palau, conegut per això com el Palau de la Virreina.