Poblat ibèric de la Moleta del Remei
(Alcanar - Montsià)

Alcanar - Moleta del Remei (Foto: Albert Esteves, 2023)

TipusJaciment arqueològic
PeríodePrehistòria
Situació Crtra. TP-3318, km. 5. Trencall
Poblat ibèric fortificat, de la tribu dels ilercavons, situat dalt d'un turó al vessant sud de la Serra del Montsià, un indret estratègic amb una excel·lent panoràmica sobre el mar. Era un nucli emmurallat del qual depenien altres petits assentaments propers. Va ser ocupat ininterrompudament entre la segona meitat del segle VII aC fins a les darreries del segle II aC. Té planta ovalada i presenta dues grans fases constructives. Una primera dels segles VII-V aC i una segona de mitjan segle IV aC fins al II aC, quan s'incrementa el nombre d'habitatges, s'obren nous carrers i s'amplia la muralla. L'arribada dels romans, al segle II aC suposa l'abandonament del poblat.

És un nucli tancat, amb carrers que el circumval·len, format per habitatges adossats a la muralla i recintes d'emmagatzematge. Presenta sistemes defensius monumentals, muralles amb torres i bastions sense finalitat militar que indiquen que es tractava d'un poblat de caràcter senyorial.

El canonge Matamoros ja esmenta aquest assentament l'any 1922. Va ser excavat als anys 60 i de nou a partir de 1985. Actualment, és un espai museïtzat gestionat pel Museu del Montsià i l'Ajuntament d'Alcanar. A la Casa O'Connor, d'Alcanar, es conserven interessants troballes, especialment àmfores, procedents del jaciment.