Les Cases d'Alcanar
(Alcanar - Montsià)

Les Cases d'Alcanar

Les Cases d'Alcanar. Postal antiga

Les Cases d'Alcanar. Postal antiga (Foto: 2023)

Remendadores a Les Cases d'Alcanar

Remendadores a Les Cases d'Alcanar (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-30)

Situació Crtra. N-340, Km 1.063,5
Poble costaner que pertany al municipi d'Alcanar. Podria tenir el seu origen durant la dominació musulmana. Es coneixia antigament com a Punta de Benifallim, nom d'origen àrab, documentat l'any 1239. Tanmateix, el poble actual va ser fundat per Felip V l'any 1740, en el marc d'un projecte de construcció d'un gran port marítim, que s'havia de denominar Villa de San Felipe i que no va prosperar. Es va construir, això sí, una torre fortificada, amb guarnició militar, destruïda pels anglesos durant la guerra del Francès. Amb les seves pedres es van construir algunes de les cases del poble, tot i que alguns portals, un d'ells amb la data inscrita de 1617, ens indiquen que ja al segle XVII hi havia algunes cases construïdes. La població va rebre un fort impuls amb la consecució del permís d'embarcament per a la platja (1862) que va propiciar el comerç de cabotatge per al transport de productes agraris locals.