Torre d'en Morralla
(Alcanar - Montsià)

Alcanar - Torre d'en Morralla

Alcanar - Torre d'en Morralla (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Partida de la Fonda
El port dels Alfacs, com bona part de la costa catalana, es va veure sovint amenaçada per les incursions de la pirateria turca i barbaresca, al llarg dels segles XVI i XVII. Per fer-hi front, el rei Felip II va encarregar que es construïssin torres fortificades que servien per fer funcions de defensa i guaita. Formaven una xarxa comunicada per senyals òptics. La major part es van alçar entre els anys 1575 i 1580.

Una d'elles és la torre d'en Morralla, situada en un promontori, amb una privilegiada panoràmica sobre la costa. Dissortadament, va ser molt modificada en transformar-se en habitatge residencial. A la torre original se n'hi va afegir una altra i es va alterar completament el coronament, convertit en terrassa emmerletada. Tanmateix, el cos original ha conservat la seva estructura, amb volta de canó a la planta baixa, una porta molt ampla, situada a mitjana altura pel costat de mar, i, al seu damunt, un matacà sobre grans mènsules. Al cantó sud-oest queden les mènsules d'un altre matacà, desaparegut.