Anunci de l'empresa Rocalla
(Barcelona | Sant Agustí - Barcelonès)

Barcelona - Anunci de l'empresa Rocalla (Foto: Anna Corcoll, 2022)

TipusPintura mural urbana (grafit)
AutorJoseph Loewenstein
Situació Basses de Sant Pere, 4
A la façana d'una casa de les Basses de Sant Pere, sense gaire interès arquitectònic, es conserva un anunci publicitari de l'empresa Rocalla, dedicada a la fabricació de fibrociment, un material fet a base d'amiant que, posteriorment, es va revelar molt perillós per a la salut i es va prohibir. Mentrestant, fou molt utilitzat, especialment a partir els anys 40. La fàbrica Rocalla, fundada per Josep Esteva Casals, va tancar l'any 1993, quan ja havia estat absorbida per l'empresa dominant en aquest segment, Uralita.

L'anunci va ser realitzat, cap a 1929, pel grafista alemany Joseph Loewenstein -que signava les seves obres també com a Joe Loe o simplement, Joe o Joe.-, i que s'havia instal·lat a Barcelona arran de l'Exposició Universal. Aquest reclam va ser restaurat per la constructora Roura, establerta als baixos del mateix edifici fins a la seva clausura.

Joe Loe va fer per a Rocalla la cartelleria i la papereria i va col·laborar amb el dissenyador Josep Masana en anuncis d'importants marques catalanes de l'època.