Castell d'Ulldecona
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Castell d'Ulldecona. Capella (Foto: Albert Esteves, 2024)

Ulldecona - Castell d'Ulldecona. Postal antiga

AutorJordi Segura Torres (reforma) / Carles Brull Casadó (reforma)
Situació Crtra. TV-3319, km 1
Està situat dalt d'un turó, fàcilment accessible, proper a la vila, que se sap que era ocupat ja en època ibèrica. També va ser un assentament musulmà fins que va passar a mans cristianes, després de la conquesta de Tortosa, l'any 1148. Va estar en mans de la família Montcada, sota l'alt domini de l'orde dels hospitalers, els quals hi fundaren, l'any 1227, una important comanda, el primer comanador de la qual va ser Ramon de Cervera. Al voltant del castell es va formar la primera vila d'Ulldecona fins que, l'any 1274, els seus pobladors es van traslladar a la vall. Els hospitalers van utilitzar al castell fins al segle XIV i cap al segle XVI es trobava molt malmès. El domini de l'orde es va mantenir fins al segle XIX. L'any 1985 va ser adquirit per l'Ajuntament d'Ulldecona a la família Sacanella i, poc després, va ser restaurat. De nou, fou restaurat cap al 2000, el 2009 i el 2021.

De l'antic conjunt fortificat en resten, en bon estat, la muralla, una torre cilíndrica, una gran torre de planta quadrada i la capella, dedicada a la Mare de Déu dels Àngels. La muralla té origen àrab (segles X-XI) però palesa nombroses intervencions de diferent època.

La torre cilíndrica, de fet lleugerament cònica, té dues plantes, obertes amb espitlleres, l'entrada al nivell del primer pis, i una coberta plana tancada amb merlets. Es devia construir cap a la segona meitat del segle XII.

La torre quadrada està situada damunt d'una plataforma atalussada. Consta de tres plantes i un terrat que devia estar emmerletat. Ara s'entra per la porta del talús, però originalment devia tenir l'entrada al nivell del segon pis. La planta noble, amb voltes suportades per un arc diafragma apuntat, té diverses finestres, una d'elles coronella, amb els arcs lobulats. Per la tipologia de la finestra, la torre es pot datar a mitjan segle XIII.

També és del segle XIII l'església, tractada en fitxa independent.