Església del castell d'Ulldecona
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Església del castell d'Ulldecona (Foto: Albert Esteves, 2024)

Ulldecona - Castell d'Ulldecona. Capella

Ulldecona - Castell d'Ulldecona. Capella (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Recinte del castell d'Ulldecona
L'església del castell d'Ulldecona, dedicada a la Mare de Déu dels Àngels, està situada a la part oriental del recinte. Va ser la capella de la comanda hospitalera d'Ulldecona. Està documentada des de 1281, quan la població que habitava al voltant del castell es traslladava a la vall. L'edifici actual va ser construït al segle XIII, utilitzant encara un llenguatge arquitectònic romànic. Al segle XVII es van efectuar obres de reforma, per això hi ha inscrita damunt la porta la data de 1601.

Es tracta d'un edifici de planta rectangular, d'una sola nau, coberta amb volta de canó, i capçada amb un absis semicircular. La volta està reforçada amb cinc arcs torals que es corresponen amb els contraforts exteriors. La façana principal s'obre amb una porta adovellada de mig punt, perfilada amb un guardapols motllurat, i un ull de bou.

Cap a l'any 2000, es va trobar l'anomenat Crist d'Ulldecona, una important peça feta en bronze, datada entre els segles XII i XIII. De la darrera restauració, destaca el blau amb què s'ha pintat l'interior de l'absis.