Casa de la Feligresa
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Casa de la Feligresa

Ulldecona - Casa de la Feligresa (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorCèsar Martinell Brunet
Situació Plaça de l'Església, 3
A la plaça de l'Església hi ha el millor exemplar modernista d'Ulldecona, una casa entre mitgeres, construïda sobre els porxos medievals, que després de la seva acurada restauració, ara llueix amb tota la seva esplendor. Va ser promoguda per Enriqueta Farré Traginer, coneguda com la Feligresa, i edificada entre 1919 i 1921. L'autor del projecte va ser el prestigiós arquitecte Cèsar Martinell Brunet (Valls, 1888 - 1973), més conegut per les seves construccions agrícoles (les "catedrals del vi i de l'oli", d'influència gaudiniana) que per la seva obra residencial, dins de la qual aquesta casa n'és un dels millors exemples. Martinell va ser un dels darrers epígons del modernisme, ja completament fora d'època.

La casa s'alça sobre dos porxos modificats, de fet dos grans arcs d'estil Tudor amb una gruixuda columna central i pilastres als extrems. Al pis principal apareix una singular tribuna poligonal coronada amb una cúpula de formes sinuoses. Al centre de la façana destaca un esgrafiat que té com a element principal l'escut de Catalunya, envoltat de llaços i garlandes. El terrat es tanca amb una barana emmerletada perfilada amb maó vist, material que també es fa servir per emmarcar la façana i separar-la de les cases veïnes.