Casa de la Comanda
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Casa de la Comanda

Ulldecona - Casa de la Comanda (Foto: Albert Esteves, 2024)

Ulldecona - Casa de la Comanda (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1914)

Situació Encomanda, 3-5
Cap al segle XIV-XV, l'orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, que senyorejava el castell i la vila d'Ulldecona a través de la comanda creada el 1227, va construir aquesta casa dins del nucli urbà. Es feia servir com a edifici administratiu i residència del comanador. L'any 1851 va passar a mans particulars i tota l'estructura interior va ser transformada. Sortosament, es van conservar alguns elements originals de la façana. Destaca especialment el portal adovellat, amb un trencaaigües que enllaça amb les impostes dels brancals, i escuts de l'orde a dues de les dovelles. Al pis es conserva una finestra coronella bigeminada, amb les llindes lobulades. Entre el portal i la finestra hi ha l'escut de Salvador de Sin, que va ser comanador d'Ulldecona a mitjan segle XVI.