Església del Roser (Casa de Cultura)
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Església del Roser (Casa de Cultura) (Foto: Pere López, 2011)

Ulldecona - Església del Roser. Postal antiga

AutorXavier Climent (reforma)
Situació Major, 56
És l'església de l'antic convent dels dominics, ara casa de la vila, i està situada al seu davant, a l'altra banda del carrer Major. El convent es va fundar l'any 1593 i l'església devia ser construïda a mitjan segle XVII, substituint una de més antiga, encara dins de l'esperit gòtic. Estava comunicada amb el convent mitjançant un pas elevat sobre el carrer. Durant la Guerra del Francès es va fer servir com a magatzem i corral i va quedar molt malmesa. Va ser restaurada l'any 1814, amb el retorn dels monjos i va mantenir el culte fins a l'any 1872. A mitjan segle XX es va fer servir com a mercat municipal fins que, l'any 1987, es va habilitar com a casa de cultura i biblioteca municipal.

L'església és un edifici de planta rectangular de cinc trams, fals transsepte i absis quadrat, amb capelles laterals entre contraforts. Tenia un cor, sobre el qual s'ha situat la biblioteca, estenent-se cap a la nau. Tant la nau com les capelles estan cobertes amb voltes de creueria. El portal és adovellat, amb impostes motllurades a l'enllaç amb els brancals. El campanar té planta quadrada i escassa alçada. En la reforma es va instal·lar sobre el creuer un esquelet de cúpula, de ferro, que substitueix l'antiga de pedra.