Molí d'Oli del Sindicat Agrícola
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Molí d'Oli, abans de la restauració (Foto: Deosringas, 2012)

Ulldecona - Molí d'Oli. Fotografia antiga

AutorCèsar Martinell Brunet
Situació Pg. Estació, 4
Molí d'oli promogut per Sindicat Agrícola d'Ulldecona, construït entre 1923 i 1925, segons projecte de l'arquitecte Cèsar Martinell, especialitzat en aquest tipus de construccions. Es va alçar en un terreny proper a l'estació de tren per afavorir la seva comercialització. El projecte contemplava dos cossos, un per al molí i l'altre per a seu social. Es va construir en dues etapes, el primer cos es va construir entre 1923-24 i el segon el 1925. Dos anys després es fa fer una ampliació, amb un edifici adossat a la façana per a processar els productes de rebuig, edifici que s'ha eliminat en la darrera restauració, duta a terme l'any 2015. Després de la guerra civil, ja havia estat reconstruït.

Es tracta d'un edifici de dues planes cobert amb encavallades de fusta que originalment sostenien planxes de zinc. L'exterior combina l'acabat arrebossat amb el maó vist, present a la cornisa i cantoneres, i envoltant les finestres. Té un sòcol fet amb pedra d'Ulldecona. A la sala de molta destaca un mosaic del Sagrat Cor, de tons blaus. Actualment, acull l'oficina de turisme, on es conserven premses, moles i altres elements originals del molí.