Cementiri de Vilafranca. Capella
(Vilafranca del Penedès | Rodal - Alt Penedès)

Vilafranca del Penedès - Cementiri. Sagristia de la capella

Vilafranca del Penedès - Cementiri. Sagristia de la capella (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorJoan Torras Guardiola
Situació Cementiri. Guardiola, 1
La capella del cementiri, prevista ja als expedients de 1816 i 1829, va ser projectada per l'arquitecte Joan Torras Guardiola l'any 1864. Les obres van començar el 1868, però es van aturar poc després per manca de diners i no es van reprendre fins al 1876. Finalment, es va beneir l'any 1878.

És un edifici de planta quadrada, cobert amb cúpula, que compta amb sagristia i un panteó lateral. La façana està concebuda com si fos tota ella un portal, amb una cornisa, a tall de trencaaigües, que descansa sobre figures en forma de lleons alats. La porta està flanquejada per dues columnes amb capitell que sostenen una arquivolta amb simbologia cristiana. Al timpà hi ha un baix-relleu, amb l'escena de la resurrecció de Llàtzer, obra de l'escultor Ramon Elies. Originalment, la façana estava presidida per un àngel sedent, amb una trompeta, que va caure i es va perdre. Només es conserva la trompeta, a l'interior de la sagristia.