Casa Yvars
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Casa Yvars

Ulldecona - Casa Yvars (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Major, 137
Gran casal neoclàssic construït l'any 1864, data que podem veure inscrita a la porta principal. Ha estat des dels inicis propietat de la família Yvars, que va arrelar al poble amb l'arribada de Josep Yvars Ros, natural de la Marina Alta, casat aquell mateix any amb Joana Serrano. Josep Yvars era enginyer de camins i va arribar a ser alcalde d'Ulldecona. La casa va ser construïda sobre l'estructura d'un molí d'oli d'època medieval. Consta de planta baixa, pis i golfes. La porta principal dona accés a una escalinata que condueix a la planta noble. En dividir-se la casa, per motius d'herència, es va obrir una altra porta. Els balcons del pis estan ressaltats amb frontons triangulars, tret del central, que és semicircular, amb el timpà esculpit amb elements de temàtica vegetal.