Creu de l'ermita de Loreto
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Creu de l'Ermita de Loreto (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reproducció de la creu de l'Ermita de Loreto, al Poble Espanyol

Reproducció de la creu de l'Ermita de Loreto, al Poble Espanyol (Foto: Albert Esteves, 2016)

Ulldecona - Creu de la Plaça

Ulldecona - Creu de la Plaça (Foto: Josep Massot -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1909)

Ulldecona - Creu de l'Ermita de Loreto (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1914)

Ulldecona - Creu de la Plaça (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1914)

Ulldecona - Creu de la Plaça (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-30)

Ulldecona - Creu de la Plaça (Foto: Albert Bastardes, 1923)

TipusCreus monumentals
Situació Camí de Sant Jordi, davant de l'ermita
Magnífica creu de terme gòtica situada just davant de l'ermita de Loreto, als afores d'Ulldecona. Segons podem deduir de les fotografies conservades, originalment hi havia dues creus al poble, la de l'ermita i una altra situada a la plaça Sales i Ferré. La de l'ermita ja estava destruïda, tret del capitell, l'any 1914 quan la va fotografiar Josep Salvany. La de la plaça, en canvi, es trobava en perfecte estat, però va resultar molt malmesa l'any 1936 i les restes van ser recollides i dipositades a la biblioteca. Afortunadament, havia estat fotografiada per Albert Bastardes l'any 1923 per fer-ne una reproducció destinada al poble Espanyol de Barcelona, on encara es pot veure. Amb tot plegat es va poder fer una reconstrucció, inaugurada l'any 1966, aprofitant les restes de la creu de l'ermita.

Es tracta d'una creu lobulada, perfilada amb frondes, que presenta en una cara el sant Crist flanquejat per dues figures femenines, i al revers, la imatge de la Mare de Déu amb el Nen amb sant Pere i sant Pau als costats. El nus o capitell està esculpit amb escuts i figures de sants.