Església de Sant Joan Baptista (Les Ventalles)
(Ulldecona - Montsià)

Ulldecona - Sant Joan Baptista de les Ventalles (Foto: Albert Esteves, 2024)

Ulldecona - Les Ventalles

Ulldecona - Les Ventalles (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Les Ventalles
Situat dalt d'un turó, les Ventalles és un llogaret d'origen musulmà. El topònim és d'origen àrab Avensalles. L'any 1257, Guerau Amic, castellà de la comanda hospitalera d'Ulldecona, hi establí un grup de 20 pagesos mitjançant una carta de poblament. El més probable és que l'església es construís poc després i es reformés més tard. Des dels seus inicis fins a l'actualitat ha estat sufragània de la parròquia de Sant Lluc d'Ulldecona.

L'edifici és d'estil romànic tardà, en transició cap al gòtic, relacionat amb l'església del castell d'Ulldecona. Consta d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada, sense absis diferenciat. L'element més destacat és la porta adovellada, d'arc de mig punt, amb un guardapols decorat amb puntes de diamant, que enllaça amb les impostes dels brancals. A la dovella clau hi ha el perfil d'un ventall amb mànec i flors de lis als angles, antic símbol dels Forcadell, primers pobladors de Ventalles. I damunt de la porta, tres escuts heràldics. Alguns dels carreus presenten decoració esculpida, entre els quals en destaca un, amb la figura d'un cavall.

Pel que fa als escuts, n'hi ha dos amb la creu de Sant Joan i un de central amb tres faixes vibrades, el qual, segons Joan Roig Vidal, podria ser el del comanador que va promoure l'obra, Jofre d'Anglesola.