Lliçà d'Amunt
(Lliçà d'Amunt - Vallès Oriental)

Lliçà d'Amunt. Postal antiga

Lliçà d'Amunt - Nucli urbà

Lliçà d'Amunt - Nucli urbà (Foto: Albert Esteves, 2024)

Panoràmica de Lliçà d'Amunt

Panoràmica de Lliçà d'Amunt (Foto: Jaume Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1930-1936)

Situació Crtra. BV-1602, km 7
El primer esment documental de Lliçà d'Amunt és de l'any 987 tot i que un document de l'any 946 que es refereix al poble veí com Lliçano Subteriore, és a dir, Lliçà de Vall, fa evident que Lliçà d'Amunt ja existia en aquella data. El topònim deriva del nom romà Lucius.

Des dels seus orígens va formar part del terme -després baronia- de Montbui i integrava les parròquies de Sant Julià i de Sant Esteve de Palaudàries. El municipi té una configuració de poblament dispers, amb un nucli urbà no gaire gran, sorgint a redós de l'església de Sant Julià, i 17 barris dispersos pel territori, amb tipologia de cases unifamiliars, la major part sorgits al voltant d'antigues masies. De fet, són aquestes les que aporten el principal valor patrimonial del terme. Algunes d'elles conserven elements arquitectònics de gran valor, especialment portals i finestres esculpits, fruit del desenvolupament que es va produir al llarg del segle XVI. També són remarcables algunes capelles i ermites, com la de Santa Justa i Santa Rufina, d'origen romànic.