Can Francí
(Lliçà d'Amunt - Vallès Oriental)

Lliçà d'Amunt - Can Francí

Lliçà d'Amunt - Can Francí (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Doctor Bonet, 15-21
Antiga masia i molí fariner situats als peus de la carretera de Canovelles, datats entre els segles XV i XVI. L'edifici actual de la masia, ampliat fins a integrar el molí, presenta una planta rectangular i un alçat a dos nivells que palesa l'existència prèvia de dos edificis. La teulada és a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal. És al cos de llevant on hi ha les restes del vell molí. A la façana es conserva una finestra gòtica coronella, bigeminada, que ha perdut el mainell.

Segons l'Inventari del patrimoni, que segueix Vicenç Vives, existeix un Narciso Francesch o Francé que l'any 1484 fou escollit síndic remença. Aquest tenia diversos béns, concretament el mas Soler, el molí d'en Soler i el mas Sant Boi. La casa i el molí d'en Francí s'haurien pogut aixecar sobre les antigues possessions i restes dels esmentats masos Soler i Sant Boi o que l'antic molí d'en Soler fos conegut a partir del segle XV com el molí d'en Francí. A mitjan segle XVII la nissaga dels Francí va desaparèixer i la propietat passà a mans d'una branca de la família Puig, que l'han mantingut fins als nostres dies.