Casa Martí-Miralles (Casa de la Vila)
(Freginals - Montsià)

Freginals - Casa Martí-Miralles

Freginals - Casa Martí-Miralles (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Major, 13
El llinatge dels Miralles sembla que procedia en origen de Santa Maria de Miralles (Anoia) i que s'establiren a la comarca del Montsià després de la conquesta, a mitjan segle XII. El casal fou destruït a la guerra de Successió i reconstruït el 1728. Maria dels Àngels Miralles Anglès (†1869) es va casar amb Josep Martí Gimeno, de Santa Bàrbara. El seu fill va ser el reconegut jurista Joan Martí Miralles (1867 - 1949).

La casa és l'edifici civil més important del poble i ha estat habilitat modernament com a Casa de la Vila. És un edifici de planta baixa i dos pisos, amb el carener de la teulada paral·lel a la façana principal i amb un ample voladís suportat per cabirons. A la llinda de la porta hi ha la data de 1728, que podem veure reproduïda al rellotge de sol de la façana. Sota la llosana del balcó hi ha la data de 1904, època en la qual es devia produir una reforma de l'edifici.