Can Xicota
(Lliçà d'Amunt - Vallès Oriental)

Lliçà d'Amunt - Can Xicota

Lliçà d'Amunt - Can Xicota (Foto: Òscar de Castro / Josep Font -Invarquit.gencat.cat-, 2020)

Situació Camí Vell de Granollers
Masia documentada des de 1259, quan Ramon de Voltaria va establir el mas a Arnald Carreres. Durant la guerra del Francès (1808-1814), l'hereu de la casa, Salvi Xicota, va ser capità d'una de les companyies de reserva del corregiment de Mataró, i va participar en les batalles de Molins de Rei, de Sant Feliu de Llobregat i en diversos enfrontaments contra els francesos a la comarca. Per aquest motiu, les tropes napoleòniques van saquejar la casa i van arrestar els seus pares. Mas Xicota va patir les conseqüències de les guerres carlines, moment en el qual s'hi va construir la garita. Es té coneixement que un dels fills de Salvi Xicota va ser desterrat del mas per ser un carlí declarat. Domènec Xicota va formar part dels darrers governs de l'antiga baronia de Montbui (1841-1843). A la segona meitat del segle XIX, els Xicota van participar en algunes de les primeres associacions agrícoles de Catalunya (IACSI), alhora que van començar a arrendar parts de la seva propietat a diverses persones amb la facultat de poder-hi construir cases. D'aquesta manera es va anar formant l'anomenat raval de can Xicota. La família Xicota es va mantenir a la casa fins al darrer quart del segle XX. actualment està dedicada al turisme rural.

La masia, acuradament restaurada, és un edifici de tipologia basilical, de planta baixa, dos pisos i golfes, amb el cos central més elevat, i teulades a dues aigües. La façana presenta portal adovellat i finestres emmarcades amb pedra. A la tanca del barri hi destaca una garita de maó vist, de l'època de les guerres carlines.