Freginals
(Freginals - Montsià)

Un carrer de Freginals (Foto: Albert Esteves, 2024)

Una casa de Freginals

Una casa de Freginals (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació
El nom de Freginals, prové del plural de la forma llatina farraginale, que significa “camp de farratges”. El topònim està documentat des de 1222, quan, a la carta de poblament d'Ulldecona, s'esmenta el coll de Freginals. Pocs anys després ja devia estar ocupat i, el 1283, el comanador hospitaler d’Amposta, Guillem de Claramunt, va atorgar als habitants del lloc la carta de població. Va pertànyer al terme municipal d'Ulldecona fins a l'any 1844.

El nucli urbà està situat damunt d'un petit turó, presidit per l'església de Sant Bartomeu, del segle XVIII. L'edifici més notable del poble és l’antic Casal de Miralles, que, destruït en la guerra de Successió, va ser reconstruït el 1728 i actualment és ocupat per l'ajuntament.