Capella de Santa Justa i Santa Rufina
(Lliçà d'Amunt - Vallès Oriental)

Lliçà d'Amunt - Capella de Santa Justa i Santa Rufina

Lliçà d'Amunt - Capella de Santa Justa i Santa Rufina (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà d'Amunt - Capella de Santa Justa i Santa Rufina (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2010)

Lliçà d'Amunt - Capella de Santa Justa i Santa Rufina (Foto: Joaquim Bordons -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1912)

Museu Diocesà - Retaule de les Santes Justa i Rufina, procedent de Santa Justa i Santa Rufiina

Museu Diocesà - Retaule de les Santes Justa i Rufina, procedent de Santa Justa i Santa Rufiina (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Crtra. de Caldes a Granollers, km 8, a 100 m
Accessible fàcilment per una pista que surt de la carretera de Caldes a Granollers, a pocs metres. Es tracta d'un indret habitat des d'època romana, ateses les restes que s'han anat trobant. Està documentada des de l'any 1101 i sembla que al seu entorn hi havia cert poblament, ja que, fins a 1432, va tenir la condició de parroquial. Va ser cremada l'any 1932 i restaurada entre 1975 i 1982.

Consta d'una sola nau, capçada amb un absis semicircular. Segons els experts, l'edifici respon a dues fases constructives, la més antiga, caracteritzada per un aparell menys treballat, es correspon amb la façana, fins a l'inici de la capçalera. La segona, clarament datable al segle XII, es correspon amb l'absis, de tipologia llombarda. L'any 1508 es va reformar la façana i es va construir el campanar. El 1727 es va ampliar amb la capella del Roser, aprofitant un mur del contrafort.

El Museu Diocesà de Barcelona conserva, des de l'any 1916, un retaule gòtic procedent del temple, obra del mestre Rafael Vergós.