Capella de Sant Valerià
(Lliçà d'Amunt - Vallès Oriental)

Lliçà d'Amunt - Capella de Sant Valerià (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà d'Amunt - Masia de Can Coscó i capella de Sant Valerià

Lliçà d'Amunt - Masia de Can Coscó i capella de Sant Valerià (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà d'Amunt - Capella de Sant Valerià - Grup de carros a l'aplec de Sant Valerià

Lliçà d'Amunt - Capella de Sant Valerià - Grup de carros a l'aplec de Sant Valerià (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1899)

Lliçà d'Amunt - Capella de Sant Valerià, un dia d'aplec

Lliçà d'Amunt - Capella de Sant Valerià, un dia d'aplec (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1899)

Situació Pg. Sant Valerià / Mercè Rodoreda
Coneguda com a Sant Valerià de Roberts, està documentada des de 1362, dins de la parròquia de Palaudàries, però la construcció actual és del segle XVIII, situada al costat de la masia de Can Coscó, tancada dins del seu barri. Sembla que la capella medieval estava situada unes feixes més avall i havia quedat molt malmesa durant la guerra de Successió. Per protegir-la, es va reconstruir a l'interior del recinte murat del mas. En la construcció es van aprofitar materials de l'antiga, refeta al segle XVI. Per això, en la porta de migdia, hi ha inscrita la data de 1571.

És una capella de dimensions considerables, de planta rectangular, amb teulada a quatre aigües. La façana principal està orientada a ponent. Té un portal de llinda recta on figura la data de 1711. Al seu damunt hi ha un arc de descàrrega i un òcul. Al capdamunt, un campanar d'espadanya de dos ulls, fet de maons.

En aquesta església s’hi celebrava un dels romiatges més populars de la comarca, el segon diumenge després de Pasqua.