Can Coscó
(Lliçà d'Amunt - Vallès Oriental)

Lliçà d'Amunt - Can Coscó (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà d'Amunt - Can Coscó. Masia i capella de Sant Valerià

Lliçà d'Amunt - Can Coscó. Masia i capella de Sant Valerià (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà d'Amunt - Can Coscó. Grup de músics a l'aplec de Sant Valerià

Lliçà d'Amunt - Can Coscó. Grup de músics a l'aplec de Sant Valerià (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1899)

Situació Pg. Sant Valerià / Mercè Rodoreda
La família Cuscó o Coscó apareix documentada l'any 1490, quan Bartomeu Cuscó era batlle de la baronia de Montbui. Aquesta preeminència es va mantenir al llarg dels segles i encara al segle XIX, Pere Coscó era membre de l'ajuntament de la baronia de Montbui. Al mateix segle, la masia va passar, per matrimoni, a mans de la família Cerdà.

La masia actual va ser construïda o reformada l'any 1571, si atenem la data gravada a la llinda del balcó. Es va reformar de nou al segle XIX, reforma que va afectar també la porta, on hi ha inscrita la data de 1842. Es troba tancada per un mur que conforma un barri que integra la capella de Sant Valerià, annexa a la casa. A la porta del mur hi ha la data de 1753, que demostra que la masia ha estat transformada de manera continuada entre els segles XVI i XIX.