Palau Moja
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Palau Moja (Foto: José Aguado, 2016)

Barcelona - Palau Moja (Foto: Carmen-Gloria Moya, 2010)

Barcelona - Palau Moja (Foto: Frederic Ballell. Arxiu Fotogràfic de Barcelona, 1907)

Barcelona - Enderrocament dels jardins del Palau Moja

Barcelona - Enderrocament dels jardins del Palau Moja (Foto: Carlos Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona, 1934)

AutorJosep Mas d'Ordal
Situació Portaferrissa, 1 / Rambla, 118
Palau senyorial que van fer edificar el marquès de Moja, Josep de Copons, i la seva esposa M. Lluïsa Descatllar a l'indret que ocupava una de les torres de la Porta Ferriça, oberta a les muralles medievals de Barcelona. Va ser projectat per Josep Mas d'Ordal, autor de l'església de la Mercè, de Sant Vicenç de Sarrià i del palau episcopal. Les obres van iniciar-se el 1774 i van durar deu anys. El palau va pertànyer als Moja fins que, el 1865, Josepa de Sarriera i de Copons va morir sense descendència i va ser adquirit per Antonio López i López, marquès de Comillas, que va fixar-hi la seva residència a partir de 1875 i va instal·lar al segon pis les oficines de la Compañía Trasatlántica, de la qual n'era fundador i president. Entre 1876 i 1891 hi va residir també Jacint Verdaguer, capellà privat i almoiner dels Comillas. L’any 1981 la Generalitat de Catalunya va comprar l’edifici i va efectuar una acurada restauració.

L'edifici s'inscriu plenament dins l'estil neoclàssic, amb una allargada façana decorada amb plafons ocres i rogencs i coronada amb un frontó central. Els porxos són fruit d'una intervenció duta a terme als anys trenta per Joan Antoni Güell, descendent dels marquesos. Un element destacat de l'edifici és l'escalinata noble, recoberta de marbre. Però la joia del palau és el gran saló de planta quadrada i dos pisos d’alçada, decorat amb pintures de Francesc Pla, el Vigatà. Els jardins li van ser amputats per edificar-hi els magatzems del Sepu.

Sempronio, en un article publicat a la Vanguardia l'any 1982, deia el següent: Se ha dado por descontado que el palacio Moya aspiraba a competir con el de la Virreina. ¡Estupenda emulación entre señores! Más justamente entre damas, pues las enfrentadas habrían sido la señora Amat, la virreina, i la marquesa de Moya i de Cartellà. Ambos edificios pertenecen al barroco tardío, penetrado ya por el retorno al clasicismo. Arquitectura, en el caso de los Moya, suntuosa aunque austera.*

La Vanguardia, 21 de novembre de 1982