Can Salgot
(Lliçà d'Amunt - Vallès Oriental)

Lliçà d'Amunt - Can Salgot

Lliçà d'Amunt - Can Salgot (Foto: Òscar de Castro / Josep Font -Invarquit.gencat.cat-, 2020)

Situació Pg. Can Salgot, 24
Segons indica l'Inventari del Patrimoni, el nom primigeni del mas era can Ametller, que surt esmentat per primera vegada en un document de l'any 1351 quan Ramon Cornalera, àlies Ametller, habitava el mas, propietat del monestir de Sant Pere de les Puelles de Barcelona. A inicis del segle XVI, els Ametller ja eren uns grans propietaris. Així, l'any 1653 Eulàlia Vidal, vídua de Pau Ametller, va casar-se en segones núpcies amb Joan Salgot. En algun moment del segle XX, els descendents dels Salgot-Ametller van perdre la propietat del mas, passant a formar part del patrimoni del barceloní Santiago Malla i Grañé, qui va dur a terme la gran reforma del conjunt. Un temps més tard, a mitjan segle XX, la finca va ser propietat d'un metge de Barcelona per finalment, als anys seixanta, passar a mans de Francesc Pola, qui va iniciar el projecte d'urbanització de la finca.

L'edifici, original del segle XVI, va ser completament remodelat l'any 1902 respectant part de l'estructura i alguns elements originals, entre els quals destaca una finestra conopial de tradició gòtica i altres de llinda monolítica, amb guardapols rectilini. Adossada a llevant hi ha l'antiga pallissa reconvertida en masoveria independent, primer, i en dependències del mas, després. Al costat de llevant hi ha un altre edifici amb una torratxa coronada amb una barana de balustres.