Església de Sant Bartomeu
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Església de Sant Bartomeu

La Sénia - Església de Sant Bartomeu (Foto: Albert Esteves, 2024)

La Sénia - Església de Sant Bartomeu. Capella del Sant Sagrament

La Sénia - Església de Sant Bartomeu. Capella del Sant Sagrament (Foto: Albert Esteves, 2024)

L'actual església de Sant Bartomeu és un notable edifici construït entre els anys 1701 (data inscrita a la clau de volta sobre el cor) i 1767 (data gravada al coronament del campanar). Es pot definir com un edifici barroc, tot i que encara adopta els esquemes de l'arquitectura tradicional gòtica. És un edifici de nau única, molt ampla, coberta amb volta de creueria, amb capelles laterals entre els contraforts i capçada amb un absis poligonal. Té un robust campanar de torre, dividit en dos cossos, coronat amb una torrella vuitavada i un edicle amb cúpula. Compta amb un cor, suportat amb una volta d'arc rebaixat i tancada amb balustrada de fusta. La portada, d'estil barroc classicista, és rectangular, emmarcada amb falses pilastres motllurades i coronada amb un entaulament centrat per la fornícula que protegeix la imatge de sant Bartomeu. Aquesta és moderna, de l'any 1956. Els vitralls, de la casa Oriach, també són dels anys cinquanta.

Destaca la capella del Sant Sagrament, decorada conjuntament per Ramon Noè Hierro -pintures - i Ferran Bach-Esteve Massaneda -escultura de la Marededeu de Pallerols- el 1962. Noè va concebre l'obra pictòrica de l'absis i dels murs que l'envolten i també va dissenyar el mosaic amb el tetramorf del frontal d'altar de la mateixa capella i una pica baptismal. A l'absis, mostra dues escenes, fetes al tremp d'ou, les noces de Canà i la multiplicació dels pans i els peixos, mitjançant figures allargassades, dibuix definit i colors suaus, a la manera florentina, mentre als murs hi ha personatges populars - joves de la Sénia-, en un escenari pla i bicolor que il·lustra els preparatius i la festa dedicada a la Marededeu dels Pallerols cada setembre al poble. La Verge de Bach-Esteve hi contrasta pel cànon curt i el regust goticitzant.