Lo Carrascal
(Mas de Barberans - Montsià)

Mas de Barberans - Lo Carrascal

Mas de Barberans - Lo Carrascal (Foto: Pere Rams / Josep M. Pérez -invarquit.gencat.cat-, 2008)

Mas de Barberans - Lo Carrascal (Foto: Josep R. Roig i Antó -calaix.gencat.cat-, 1984)

Situació Crtra. de la Sènia. Trencall al km, 9,500
Petit nucli de cases situat entre el Mas de Barberans i la Sénia l'origen del qual es remunta a l'edat mitjana. Va tenir carta de població, l'any 1252 i va estar habitat fins a mitjan segle XIX, quan la població que quedava es va traslladar a Mas de Barberans. Tanmateix, al fogatge de l'any 1568, el lloc ja figura com a despoblat. Va comptar amb unes 10 construccions, distribuïdes en quatre petits carrers, reduïdes després a dos masos. Un dels edificis més característics és l'antic molí d'oli, data, segons la llinda inscrita al portal, l'any 1819. Del mateix segle és la capella, una petita construcció de nau única, feta de maçoneria.