Mas de Barberans
(Mas de Barberans - Montsià)

Un racó de Mas de Barberans (Foto: Albert Esteves, 2024)

Panoràmica de la vall des de Mas de Barberans

Panoràmica de la vall des de Mas de Barberans (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Crtra. TV-3421, km 15
Mas de Barberans està situat en una petita elevació, al peu del massís dels Ports. Té el seu origen en un assentament andalusí denominat Favara (Favarium), conquerit pels cristians, com gairebé tota la comarca, a mitjan segle XII. D'inici va adoptar el nom de Vilar de Santa Maria, però, arran del nom d'un dels concessionaris de la carta de poblament atorgada l'any 1235, Barberano de Turre, va acabar sent conegut com el Mas de Barberans. Fins al segle XVIII va tenir molt poca població. Al fogatge de 1380 es consignen només 4 focs, i 6 el 1533. El creixement demogràfic es produeix al llarg dels segles XVIII i XIX. És llavors quan es configura el seu urbanisme, definit per llargs carrers, alineats i esglaonats pel relleu del tossal on s'assenta, comunicats entre ells mitjançant escales. La seva situació alçada fa que molts indrets del poble constitueixin un extraordinari mirador sobre la plana de la Galera i els seus camps d'oliveres.