Casa Mossèn Bel
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Casa Mossèn Bel

La Sénia - Casa Mossèn Bel (Foto: Albert Esteves, 2024)

La Sénia - Casa Mossèn Bel (Foto: M. Victòria Almuni -calaix.gencat.cat-, 1985)

Situació Jaume I, 4 / Pallerols, 8-10
Edifici que, sense fer cantonada, té façanes als carrers Jaume I i Pallerols. Els dos cossos de l'edifici formen un angle recte, a la intersecció dels quals hi ha un pati, amb galeries d'arcs de mig punt al primer i segon pis. La façana del carrer Jaume I té les obertures emmarcades amb motllures i falses pilastres d'estuc als extrems. A una de les portes de la façana del carrer Pallerols hi ha gravada la data de 1917, corresponent a la reforma feta en ser adquirida la casa per la família Ortí.

En aquesta casa es va hostatjar, durant la tercera guerra carlina, Josep Esplugues, baró de Zafra, llavors vicepresident de la Junta Carlista del Reino de Valencia. Denunciat als liberals per una veïna, el general Despujols va cercar el poble i va ser abatut quan intentava fugir a cavall. Era l'any 1874. A conseqüència d'això, i per por a les represàlies carlines, Antoni Vidal Bel, llavors alcalde de la Sénia, va fugir amb la seva família cap a Tortosa.