La Sénia
(La Sénia - Montsià)

Carrer del nucli antic de la La Sénia (Foto: Albert Esteves, 2024)

Pont Vell de la Sénia, que comunica amb el País Valencià

Pont Vell de la Sénia, que comunica amb el País Valencià (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació
El terme de la Sénia s'estén cap al sud des dels vessants sud-orientals dels Ports de Beseit, just al punt de contacte dels tres antics estats de la corona d'Aragó. El poble s'assenta a la riba del riu Sénia, que el separa del País Valencià, allargassat damunt del coster que li fa de defensa natural. El nom prové del mot àrab saniya (molí fariner), passat a la forma romanç azenia a l’edat mitjana.

L'origen de la Sénia es remunta als inicis de la conquesta cristiana de la comarca. Un document de l'any 1195 esmenta un vilar amb el nom de la Sénia tot i que no es pot assegurar que la seva situació coincideixi amb l'actual població. El que és segur és que les cartes de població de 1232 i 1236 es poden identificar amb l'actual barri antic, un nucli fortificat que ha patit escasses transformacions des de l'època medieval, i que forma un entramat de carrers estrets, articulats pels carrers Major i Jaume I, que neixen a la plaça de l'Església. El temple és un notable edifici barroc, dels segles XVII-XVIII. La trama urbana es va expandir, especialment al segle XIX, cap al sud-est, fins a enllaçar amb la carretera.