Font de les Piques i safareig
(Mas de Barberans - Montsià)

Mas de Barberans - Camí a la font de les Piques

Mas de Barberans - Camí a la font de les Piques (Foto: Albert Esteves, 2024)

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Camí, a la part baixa del poble
A la part baixa del poble s'estenen els bancals destinats a cultius d'horta. El fet que existís una surgència d'aigua, i per evitar que quedés soterrada, es fa construir una font de mina, és a dir, una galeria paredada que dona sortida, per gravetat, a l'aigua freàtica. El traçat de la galeria fa uns 23,5 m i està feta tota ella amb pedra seca. L'aigua arriba a la font, dita de les Piques per les diverses piques i abeuradors que la formaven. Té inscrita la data de 1788. Al seu costat hi ha els antics safareigs del poble.

Sorprèn que aquest conjunt, una mostra excepcional d'enginyeria rural, no formi part de l'Inventari de Patrimoni de la Generalitat.