Pont Vell de les Cases del Riu
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Pont Vell, abans de construir els arcs

La Sénia - Pont Vell, abans de construir els arcs (Foto: cartell in situ)

TipusPonts i aqüeductes
Situació Camí vell de la Sénia a les Cases del Riu
Pont sobre el riu Sénia que enllaça la Sénia amb el poble de Cases del Riu (municipi de Rossell), ja al País Valencià i que va substituir un antic pont de fusta. El lloc on es troba el Pont Vell ja s'esmenta en la documentació antiga com "el Pas".

El pont es va iniciar l'any 1910, quan es van construir els pilars a banda i banda del riu, però l'estructura actual, amb els grans arcs, no es va enllestir fins al 1924. Anys més tard es va haver d'ampliar perquè era massa estret per al pas de vehicles de motor. Consta de tres arcs de mig punt de grans dimensions sostinguts al centre per grans pilars i, a banda i banda, dos murs que salven el desnivell. Està bastit amb grans carreus ben escairats i murs de maçoneria, fet que li proporciona un cert aspecte de pont medieval. Les pedres tosques van ser serrades per tal de poder donar a cadascuna d’elles la falsa esquadra necessària per encaixar-les. Destaca el fet que l'intradós dels arcs no té la mateixa orientació que el pont, fet que produeix certa impressió d'asimetria.

La seva construcció va ser promoguda per l'empresari Antonio Prades Cortiella i es va finançar gràcies al pagament dels industrials i terratinents que el feien servir.

En acabar la guerra civil, es va construir, molt a prop, el Pont Nou, molt més ample.