Antiga fàbrica de paper
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Antiga fàbrica de paper (Foto: Albert Esteves, 2024)

La Sénia - Antiga fàbrica de paper. Cartell in situ

La Sénia - Antiga fàbrica de paper (Foto: M. Victòria Almuni -calaix.gencat.cat-, 1985)

Situació Camí del Pont de Malany
Conjunt fabril format per construccions d'èpoques diverses. El seu origen s'ha de situar als inicis del segle XIX, com a paperera promoguda per la família Martorell. Funcionava a partir d'un salt d'aigua del riu Sénia. A la llinda de la porta del primer pis, hi ha la data de 1827. Aquest edifici més antic és de planta rectangular, de 11x33 m. Consta de planta i dos pisos i golfes. La primera planta està dividida longitudinalment en dues naus, amb volta de mig punt de pedra tosca. El primer i segon pis, d'una sola nau, tenen coberta plana amb embigat de fusta sustentat per gruixuts pilars a l'eix central. Les golfes estan cobertes amb teulada a dos vessants de xebrons i eix longitudinal sustentat amb la perllongació dels pilars inferiors. Les plantes tenen les característiques galeries d'arc de mig punt, per afavorir l'assecatge. Fins a 1925, el procés de producció era manual. Posteriorment, es va mecanitzar, i es va construir les xemeneies.