Font del Draper
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Ruïnes de la fàbrica Calduch

La Sénia - Ruïnes de la fàbrica Calduch (Foto: Albert Esteves, 2024)

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Passera de la Sènia a la fàbrica Calduch
Font molt senzilla, situada a la mateixa riba del riu Sénia, prop de les restes de l'antiga fàbrica Calduch. És bàsicament un petit canalet ubicat dins d'una fornícula feta en un mur de formigó. S'hi accedeix per unes escales, que també permeten baixar a la passera de blocs de formigó que travessa damunt l'aigua.

Segons indica l'Inventari de Patrimoni, la construcció es feu al segle XX, quan Ulldecona canalitza l'aigua de la font per al seu consum, fet que ocasionà una manifestació per part de la gent de la Sénia, i que fou una mostra més dels innombrables litigis mantinguts entre la Sénia i Ulldecona al llarg dels segles per l'aprofitament de l'aigua del riu. Aquesta font ja existia anteriorment, però sorgia d'una altura superior a l'actual, i estava canalitzada fins a l'altra banda del riu per mitjà d'un tronc buidat. La gent de la Sénia hi baixava a buscar aigua. Les passeres també existien, tot i que només eren grans pedres damunt del llit del riu. Molt a prop hi ha dues fonts més, la del Pont i la dels Tintorers, al mateix costat del curs fluvial.

Pel que fa a la fàbrica Calduch, està completament enrunada. Era una fàbrica de pinzells construïda a començament del segle XX aprofitant l'estructura d'un vell molí, probablement draper, del qual provindria el nom de la font.