Molí de l'Abella
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Molí d'en Guiot (País Valencià)

La Sénia - Molí d'en Guiot (País Valencià) (Foto: Albert Esteves, 2024)

TipusMolí
Situació Camí del Molí l'Abella
Situat a la riba catalana del riu Sénia, està documentat des del segle XIV, quan feia funcions de molí fariner. Des del segle XVI es coneixia com a molí de la Montserrada, pel nom de la família que el posseïa. El 1584 va passar a mans de l'Ajuntament de la Sénia, però a finals del segle XVIII va tornar de nou a mans privades. L'edifici actual és el resultat de les ampliacions i modificacions efectuades al llarg dels anys, especialment al segle XVIII, quan es va convertir en molí paperer. De l'edifici antic del molí fariner es conserva una cambra de dues moles, una sala de volta de canó de pedra tosca i el cup. Del molí paperer, adossat a l'anterior, és l'edifici principal, de quatre pisos, dos d'ells golfes d'assecament. A la planta baixa hi havia el molí i a la segona l'habitatge del moliner.

Es va mantenir actiu fins al primer terç del segle XX. A finals dels anys 80 del segle XX va ser adquirit per l'Ajuntament de la Sénia i va ser rehabilitat, l'any 2002. Actualment, acull el Centre d’Interpretació del Riu Sénia. Es denomina, segons les fonts, molí de l'Abella o de la Vella.

Davant del molí de l'Abella, ja en terres valencianes, hi ha el Molí d'en Guiot, en estat ruïnós, comunicat amb l'anterior a través d'un pont penjant de fusta que travessa el riu. Està documentat també des del segle XIV.