Molí de l'Hospital (País Valencià)
(La Sénia - Montsià)

La Sénia - Molí de l'Hospital (País Valencià)

La Sénia - Molí de l'Hospital (País Valencià) (Foto: Albert Esteves, 2024)

TipusMolí
Situació Crtra. d'Ulldecona, km 13,7. Trencall
Tot i que està situat fora del municipi de la Sénia, donat que es troba a l'altra riba del riu, al terme del Rossell, ja en territori valencià, la seva proximitat i el seu interès justifiquen la seva inclusió. Per les seves dimensions sembla gairebé un castell, però es tracta d'un molí d'origen medieval, fundat per l'orde de l'Hospital, documentat l'any 1332. Inicialment, era un petit molí fariner, però, a mitjan segle XVIII, va començar a ser transformat i engrandit en construir-se el molí paperer, la capella, dedicada a sant Roc, un forn de pa, i un seguit de construccions al voltant d'un pati interior. És entre finals del XVIII i inicis del XIX quan s'executen totes aquestes obres i el conjunt adquireix la seva fesomia actual.

En l'actualitat està habilitat com a allotjament per a turisme rural.