Església de Sant Cristòfol
(Lliçà de Vall - Vallès Oriental)

Lliçà de Vall - Església de Sant Cristòfol. Detall portada (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà de Vall - Església de Sant Cristòfol. Clau de volta

Lliçà de Vall - Església de Sant Cristòfol. Clau de volta (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà de Vall - Església de Sant Cristòfol. Làpida de l'antic cementiri

Lliçà de Vall - Església de Sant Cristòfol. Làpida de l'antic cementiri (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà de Vall - Església de Sant Cristòfol (Foto: Jaume Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1900-1936)

Situació Pg. Església, 11
Situada al barri de la Sagrera, fora de l'actual nucli principal de vila. És un edifici d'estil gòtic tardà, amb elements renaixentistes, com el portal, construït entre els segles XVI i XVII. La parròquia està documentada des de l'any 946. Durant els segles X i XI s'anomena indistintament com Liciano Subteriore, Villa Lizcano o Villa Lizande. L'església és esmentada l'any 1038 i pertanyia al castell de Lliçà (Lizcano), senyorejat per Albert Bernat. Ben segur, es tractava d'una església romànica. L'any 1421, en una visita pastoral, es consigna que la capçalera amenaçava ruïna, i el 1594, el vicari general de Barcelona va donar permís per enderrocar l'església.

L'edifici actual, bastit entre 1579 i 1669, és un temple d'una sola nau dividida en tres trams coberts amb volta de creueria i capçada amb un absis poligonal, sostingut per dos contraforts. Compta amb un cor, cobert també amb volta de creueria. Es conserven algunes claus de volta de l'època així com la pica baptismal. L'any 1756 es va construir el campanar de torre, de dos cossos. L'església va ser incendiada el 1936 i es va perdre tot el mobiliari interior i el retaule barroc. Acabada la guerra es va restaurar i es va beneir de nou, l'any 1940. Darrere l'altar hi ha un tríptic monumental pintat per Raúl Capitani l'any 1979. La imatge de sant Cristòfol que presideix el portal és obra de Josep Vilardebó i Uñó, qui fou amo de can Vilardebò i alcalde del poble els anys 1940. Prop de l'entrada es conserven dues làpides de l'antic cementiri, en una de les quals hi ha el relleu d'una pera (segurament d'algun personatge de nom Pere).