Ca n'Oliveres Vell
(Lliçà de Vall - Vallès Oriental)

Lliçà de Vall - Ca n'Oliveres Vell. Pou

Lliçà de Vall - Ca n'Oliveres Vell. Pou (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà de Vall - Ca n'Oliveres Vell. Pallissa

Lliçà de Vall - Ca n'Oliveres Vell. Pallissa (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà de Vall - Ca n'Oliveres Vell (Foto: -Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)-, anys 60/70)

Situació Urbanització dels Sots Nostris. Palafrugell
Masia d'origen medieval, situada en una coma, a l'antic camí romà de Sant Baldiri. És esmentada al fogatge de 1497, però l'any 1448 ja es troben referències d'un Bernat Oliveres… Al fogatge de 1515 apareix com Canyelles Oliveres, al de 1553 hi consta Antich Oliveres i a mitjan segle XVI s'esmenta Melció Oliveres, hostaler, del que es pot deduir que en aquell temps feia funcions d'hostal. D'aquella època deuen ser els dos finestrals renaixentistes, amb guardapols conopial i relleus amb testes humanes tant als brancals com a la llinda. La finestra central és de tipus coronella, habitual als segles XIV-XV. L'any 1897, la propietat de la masia va passar, per herència, a mans de Marcel·lí Vilardebò i Farnés, propietari de Can Vilardebò, polític regionalista que va ser alcalde de Lliçà de Vall en diverses ocasions.

La masia presenta estructura basilical clàssica, amb una ampliació lateral. La teulada és a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana. Aquesta presenta portal adovellat de mig punt i les finestres ja descrites. Davant de la masia es conserva l'era i un pou, al brocal del qual hi ha encastada una roda de molí.