Can Coll. Capella de Sant Joan Baptista
(Lliçà de Vall - Vallès Oriental)

Lliçà de Vall - Capella de can Coll

Lliçà de Vall - Capella de can Coll (Foto: Raül Costal -Invarquit.gencat.cat-, 2022)

Situació Torre de la masia de Can Coll
El primer esment documental de la capella de Sant Joan és una donació efectuada pel senyor del castell de Lliçà, Albert Bernat, a favor seu, l'any 1009. No es pot descartar que, ja en aquella època, hi hagués una masia al seu costat. L'any 1576, Pere Coll va construir l'actual masia senyorial de Can Coll per substituir l'antiga. L'any 1600 es va beneir la capella que ara podem veure, situada als baixos de la majestuosa torre que presideix el mas.

Durant la guerra civil, la capella va ser saquejada i, cap a l'any 1962, va ser restaurada i ampliada, per la banda de ponent, amb un cos annex, de manera que ara queda dividida en dos recintes.

El més destacat de l'interior de la capella són les pintures murals, obra de Maties Palau Ferré, deixeble de Picasso, efectuades els anys 1962-63 i que representen l'arribada de les relíquies de sant Vicenç i santa Clara a aquesta capella. Cal ressaltar també l'altar, obra de Josep M. Subirachs, que té al frontal les lletres alfa i omega, un baldaquí i un esquemàtic santcrist.