Can Gurri
(Lliçà de Vall - Vallès Oriental)

Lliçà de Vall - Can Gurri. Finestra lateral

Lliçà de Vall - Can Gurri. Finestra lateral (Foto: Albert Esteves, 2024)

Lliçà de Vall - Can Gurri (Foto: Jordi Martín -Invarquit.gencat.cat-, 1990)

Situació Can Gurri / Marineta
Masia d'origen medieval, documentada l'any 1207 amb el nom de la Cogullada. Anteriorment, havia estat una vil·la rural romana, afavorida per la seva situació prop d'un ramal de la Via Augusta que unia Granollers amb Sabadell. L'any 1503 és habitada per Antic Gurri i, el 1553, Vicenç Gurri. Aquest cognom el trobem inscrit a l'entrada del barri, amb un escut i la data de 1594. A inicis del segle XVIII va passar a mans de la família Barrera, pel matrimoni de la pubilla, Antiga Gurri, amb Jaume Barrera Mir i, la generació següent, a la família Sobregrau, pel matrimoni de Maria Barrera Gurri, amb Francesc Sobregrau i Coma de Santjaume.

La masia, tancada dins d'un barri, va ser construïda a finals del segle XVI i modificada al segle següent, segons indiquen les inscripcions conservades a l'interior de la casa (1666 i 1678). És una masia de tipologia clàssica, amb el cos central més elevat i teulades a dues aigües. El portal és de mig punt, adovellat, i les finestres estan emmarcades amb pedra. Les del pis principal tenen ampits i guardapols motllurats rectes. Al darrere hi ha un cos adossat que podria respondre a una ampliació dels segles XVIII-XIX. A la façana lateral hi ha una finestra rectangular, motllurada, amb relleus de cordes a la llinda.