Castell de Montclús
(Sant Esteve de Palautordera - Vallès Oriental)

Sant Esteve de Palautordera - Castell de Montclús

Sant Esteve de Palautordera - Castell de Montclús (Foto: Raül Costal -invarquit.cultura.gencat.cat-, 2022)

Sant Esteve de Palautordera - Castell de Montclús (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1913)

Sant Esteve de Palautordera - Castell de Montclús (Foto: Pere Català Roca -invarquit.cultura.gencat.cat-, 1964)

Sant Esteve de Palautordera - Castell de Montclús. postal antiga

Situació Accés per un camí, des de l'ermita de Santa Margarida
Situat al cim d'un turó, en una zona emboscada i de difícil accés. El seu origen es pot situar als segles XI o XII, però va començar a adquirir importància el segle XIII, quan va ser ocupat pels senyors de Sesagudes, després d'abandonar el castell de Montseny. Entre 1230 i 1263, el fill de Guillem Umbert de Montseny, Guillemó, adoptà el cognom de Montclús i es casà amb Gueralda de Cabrera, filla del vescomte Guerau V. Al cap dels anys, la baronia de Montclús va quedar integrada al vescomtat de Cabrera tot i mantenir dependència feudal de l'Hospital de Sant Celoni, fins a l'any 1403.

El castell es va construir en època romànica, probablement sobre fonaments més antics. Originalment, devia tenir només la torre circular, que encara es conserva, amb una estança adossada. Posteriorment, es va edificar el clos murallat, quan el castell va ser transformat en palau residencial, cap al segle XIV. Fora del recinte principal, però a l'interior del recinte exterior, hi ha les restes de l'antiga capella romànica, dedicada a santa Margarida.