Escultura Ball de Gitanes
(Sant Esteve de Palautordera - Vallès Oriental)

Sant Esteve de Palautordera - Escultura Ball de Gitanes

Sant Esteve de Palautordera - Escultura Ball de Gitanes (Foto: Albert Esteves, 2024)

Sant Esteve de Palautordera - Nois i noies vestits per al Ball de Gitanes

Sant Esteve de Palautordera - Nois i noies vestits per al Ball de Gitanes (Foto: Lluís Bonet Garí -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1913-1926)

AutorMarc Herrero Baró
Situació Plaça Joan Serra
Escultura inaugurada l'any 2019 en homenatge al Ball de Gitanes, una dansa tradicional molt popular al poble, l'origen de la qual es remunta als inicis del segle XIX. De capa caiguda als anys 20 del segle XX, Joan Serra -insigne dansaire- la va recuperar, celebrant-se cada any en aquesta mateixa plaça que porta el seu nom, per Carnaval.

La peça evoca el moviment del ball i reuneix tots els seus elements propis: els vestits, les castanyoles, la mimosa, els diablots, les velles i la música, representada amb les notes d'una partitura.