Casa Joan Giralt
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Rambla, 129 (Foto: Albert Esteves, 2022)

EstilRomanticisme
AutorAntoni Jambrú, m.o.
Situació Rambla, 129
Edifici de l'entorn de l'any 1850. El propietari era Joan Giralt i Miret, i l'edifici va ser construït pel promotor Pere Molins i Huguet, juntament amb el veí del núm. 127. La història és una mica rocambolesca. Primer, Molins va adquirir el solar a Josep Almirall i Alier mitjançant un establiment emfitèutic, i immediatament va traspassar-ne una part a Joan Busquets. Mentrestant, es va presentar un altre comprador, Joan Giralt i Miret, però com que la parcel·la restant era massa petita, Molins va recomprar-la a Busquets i la va traspassar a Giralt¹.

L'edifici ha estat restaurat modernament. En la restauració es va eliminar una tribuna postissa que ocupava tot el primer pis de banda a banda. De la façana cal destacar els plafons verticals amb relleus de terra cuita. Són de temàtica vegetal amb grans màscares al centre.

Salvador García Fortes, en el seu treball sobre la terracota en l'arquitectura barcelonina², identifica aquests com a procedents del taller d'Antoni Tarrés, que té com a edifici més emblemàtic la casa Antoni Tarrés, del carrer Tallers, 45.

¹Font: Octavià Alexandre
²Salvador García Fortes, La terracota como elemento ornamental en la arquitectura de Barcelona. Universitat de Barcelona, 2001